Materské školy na území mesta čaká nevyhnutná rekonštrukcia

17.02.2012 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 16. februára (TASR) - Mestské zastupiteľstvo (MsZ) vo Vranove nad Topľou dnes schválilo Návrh koncepcie rozvoja výchovy a vzdelávania základných škôl na území mesta do roku 2020. Poslanecký zbor v rámci schváleného uznesenia zároveň vyjadril súhlas so zámerom intenzívnejšej rekonštrukcie miestnych materských škôl. Mnohé z nich sú v súčasnosti v havarijnom stave.
V školskom roku 2011/2012 je vo Vranove nad Topľou šesť základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Zriaďovateľom ďalšej je Arcibiskupský úrad Košice. Schválená koncepcia rieši predovšetkým kapacitné možnosti týchto typov škôl na území mesta a ich predpokladanú naplnenosť v súlade s demografickým vývojom do roku 2020. Schválený materiál nepredpokladá v horizonte nasledujúcich rokov zánik žiadnej z jestvujúcich základných škôl.
Na základe návrhu poslanca Mirona Blaščáka (KDH) schválilo MsZ, aby sa v budúcnosti venovala väčšia pozornosť materských školám na území mesta. Viacerým z nich dnes spôsobujú problémy nevyhovujúce tepelnoizolačné vlastnosti či zastarané vybavenia tried, kuchýň, jedální, ako aj sociálnych zariadení.
\"Škôlky sú naozaj staré, mnohé postavili ešte pred rokom 1989. Mám pocit, že sa na tieto školské zariadenia zabúda,\" konštatoval Blaščák. \"Je pravda, že materské školy sú už dlhšie finančne podhodnotené, žiada sa tam mnoho stavebných zásahov, ako aj nákupov inventáru, budeme preto hľadať potrebné zdroje,\" poznamenal primátor mesta Ján Ragan (nezávislý) s tým, že realizácia tohto zámeru potrvá na území mesta zrejme niekoľko rokov.
Na základe schváleného uznesenia vypracuje mestský úrad v spolupráci s vedením materských škôl, radami škôl a poslancami MsZ materiál, ktorý zadefinuje v rámci plánovaných rekonštrukcií jednotlivých materských škôl investičné priority. \"Je potrebné určiť, do ktorej škôlky a v akom rozsahu je v horizonte nasledujúcich rokov potrebné zainvestovať,\" uzavrel Ragan.
 

Vyberte región